Asuntovaunun aurinkosähköjen asennusidea
Lahjoitettiin ja rakennettiin opiskelijoiden asuntovaunusaunaan aurinkosähköjärjestelmä. Lappeenrannan teknillisen yliopiston Grilliseuralla oli tarvetta uudelle saunalle ja tarjouduimme heitä projektissa hieman auttamaan. Koostettiin tähän postaukseen projektin toteutuksen vaiheet, osalistat ja asennuskuvat. Näillä ohjeilla saat suuntaviivoja omaan projektiin, kun tarkoituksena on asentaa aurinkopaneelit asuntovaunuun.
2x 150 Wp, 100Ah 12,8V LiFePO4 aurinkopaneelijärjestelmä asuntovaunuun
Sponsoroitiin ja rakennettiin opiskelijoiden uuteen asuntovaunusaunaan aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmään mitoitettiin melko paljon kasvuvaraa, kun kaikkia sähkölaitteita ei ole vielä päätetty. Siksi päädyttiin melko suureen aurinkopaneelitehoon. Järjestelmään valittiin vedenkestävät komponentit kostean tilan vuoksi, lisäksi haluttiin että akun varaustilaa on mahdollista seurata seinään kiinnitettävästä näytöstä, joten päädyttiin akkumonitorin käyttämiseen, vaikka Bluetooth-seurantakin olisi ollut akussa mahdollista.
Osalista:
- 2 x Solarfam 150W joustava aurinkopaneeli SZ-150-36MFE
- 1 x Engifar 100Ah 12,8V LiFePo4 litiumakku, 12V
- ~5m 2x6mm² aurinkopaneelikaapeli
- 3 x MC4 liitinpari, 30A
- 1 x Y-haaroituspari MC4 liittimiin, 50A
- 1 x 20 A ja 1x 30A 20-150A automaattisulakkeet, putkimallinen
- 1 x Aurinkopaneelikaapeleiden läpivientikotelo, Caravan
- 1 x Epever IP68 20A/100V Tracer 5210 BP vesitiivis MPPT lataussäädin
- 1 x Epever MT52 monitori
- 1 x Epever CC-RS485-RS485-150U-4LLT RJ45-kaapeli (BP-sarjalle)
- 1 x Akkumonitori 350A-80V BW-TR16
- 1 x Akkumonitorin kytkentäsarja, BW
- 2 x 6mm² M10 & 2x 6mm² M8 Rengaskaapelikengät
- Naulakiinnike, 2x6mm² kaapelille, valkoinen, 50kpl
Muut tarvikkeet
- Paperia
- Bräkleen puhdistusaine (tai vast. liuotinpuhdistusaine)
- Hiomapaperia
- Sikaflex 221 liimamassaa
- Nippusiteitä
- Liimattavia kaapelikannakkeita

Asennus:
Aurinkopaneelit asuntovaunun katolle

Homma aloitettiin sopivan asennustilan katselmoinnilla. Vaunun takaosasta löytyi sopiva, lähes tasainen pinta, johon kaksi 150Wp joustavaa paneelia mahtuvat vierekkäin. Paneelit päätettiin kiinnittää liimaamalla. Ennen liimausta vaunun katto (pelti) puhdistettiin ensin karhentamalla hiekkapaperilla ja sen jälkeen puhdistamalla liuotinpuhdistusaineella (Bräkleen). Samoin paneelien taustapuoli puhdistettiin bräkkärillä. Sitten vaan reilusti Sikaflex 221-liimamassaa paneelin taustapuolelle ja paneeli kattoon kiinni. Jätettiin liimauksen ajaksi paneelin päälle lankku painoksi, hyvän liimauksen aikaansaamiseksi.
Seuraavaksi kattoon porattiin 2x8mm reikää sopivaan kohtaan, jotta aurinkopaneelikaapelit saatiin tuotua läpi katosta. Reikien kohdalle liimattiin kiinni vesitiivis läpivientikotelo, ja aurinkopaneelien MC4-liittimet kytkettiin Y-haaran kautta sisälle menevään 2x6mm² kaapeliin. Eli kaksi paneelia kytkettiin rinnakkain. Koko katon johtohässäkkä kannakoitiin nippusiteillä ja liimattavilla kaapelikannakkeilla. Sisäpuolella käytettiin naulakiinnikkeitä.
Akku, lataussäädin, akkumonitori ja kaapelistot
Lataussäätimeksi valikoitui vesitiivis Epever Tracer BP 20A, koska saunan eteisessä se voi altistua kovan saunomisen myötä kosteisiin olosuhteisiin. Höyryn tiivistyminen sähkölaitteiden sisäpinnoille kun ei ole kovin toivottavaa ja akkumonitoriksikin valittiin helppokäyttöinen ja vesitiivis Baiway TR16 malli. Lataussäätimen ja akuston väliin asennettiin automaattisulake, kuten myös paneeliston ja lataussäätimen välille, jolla pystyy katkaisemaan tarvittaessa virran paneelistolta yhdellä painalluksella.

Kuormien kytkentä
Koska sähkölaitteiden asentaminen on vielä kesken, kuormia järjestelmään ei kytketty vielä. Kuormat kytketään lataussäätimen ulostulosta (20A max). Mikäli tarve kytkeä suurempia kuormia järjestelmään, otetaan ne suoraan akulta omalla sulakkeella. (Huom! Jotta akkumonitori mittaa akun tilaa oikein, on miinuskaapelit kytkettävä shunttivastuksen P- puolelle).